zoeken op deze siteVruchtensappen

Druivensap -  een goede bron van deze polyfenolen, zeker voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen die geen alcohol willen gebruiken. Druivensap bevat naast procyaniden ook nog veel andere polyfenolen die beschermende en antioxiderende eigenschappen hebben.

Cranberrysap - van alle vruchten zijn cranberries de vruchten die het meest procyaniden bevatten. Verse cranberries kan je bij ons niet kopen, maar verschillende supermarkten – en zeker natuurvoedingswinkels – verkopen cranberrysap. Als je cranberrysap koopt is het belangrijk dat je even op het label kijkt en nagaat of het merk tenminste 25% cranberrysap bevat. Er zijn merken die 100% sap bevatten, maar het is niet altijd duidelijk op welke manier het sap is gefilterd (en bij bepaalde manieren van filtering gaan veel procyaniden verloren). Het cranberrysap van het merk Ocean Spray (te koop bij o.m. Delhaize) vermeldt op het etiket het procyanide-gehalte, maar de meeste fabrikanten doen dit jammer genoeg niet. Het enige probleem met cranberry-sap is dat het meestal zeer veel toegevoegde suiker bevat om de bitterheid van de bessen te maskeren.

Appelsap -
De gemiddelde appel bevat ongeveer 10 tot 100 keer meer procyaniden dan vitamine C. Van de meest verkochte appelsoorten bevatten Braeburn en Golden Delicious eerder een lage dosis procyaniden. Renetten bevatten een behoorlijke dosis. Granny Smith en Jonagold bevatten een hoge dosis. Meestal is het vitamine C gehalte omgekeerd evenredig met het procyaniden-gehalte: hoe méér procyaniden, hoe minder vitamine C en omgekeerd. Een goede raad: koop en eet dus regelmatig andere appelsoorten.
Als je appelsap drinkt, krijg je echter amper procyaniden binnen omdat (industrieel geperst) appelsap gewoonlijk gefilterd wordt. Dit doet men (onder meer) om mooi, doorzichtig, goudkleurig appelsap te verkrijgen dat lange tijd helder blijft in de fles. Men verkoopt dit als ‘100% sap’, maar eigenlijk is dit geen echt appelsap. Echt appelsap is bruin en troebel omdat de polyfenolen tijdens het persen oxideren. Het is zeer moeilijk om op grote schaal appelsap te maken zonder dat de polyfenolen oxideren. Als je appelsap drinkt omwille van de gezondheidsvoordelen, pers dan liever je appels zelf (met de schil, nadat je ze hebt gewassen) of koop geperst sap in de natuurwinkel dat zeer beperkt houdbaar is en dat er troebel en donker uitziet.

Recepten voor verse vruchten- en groentencocktails© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio