zoeken op deze siteKoffievervangers

Het is niet de koffie die  toxisch is, maar de cafeïne in koffie. In plaats van een oppepper, is cafeïne veeleer een stressor: cafeïne brengt het lichaam in een toestand van fysische stress, waardoor het bijniermerg adrenaline gaat produceren. Dit doet de bloeddruk stijgen, verhoogt het hartritme en maakt dat alle voorhandige suiker wordt verbruikt. Hierdoor wordt onze bijnierschors verplicht om grote hoeveelheden antistresshormoon (cortisol) te produceren. Op termijn kan dit bij veelvuldig cafeïneverbruik leiden tot uitputting van de bijnierschors, één van de belangrijkste oorzaken van chronisch moe zijn.

‘Namaakkoffie’ gemaakt van chicorei, noten en/of bamboe zijn wel toegelaten.

 Let op! Ook zwarte en groene thee bevatten cafeïne (al spreken de fabrikanten liever over     theïne), zij het in mindere mate dan koffie: een kop zwarte of groene thee bevat 30 mg cafeïne, iets minder dan de helft van een kopje zwarte koffie (75 mg cafeïne).

Decafeïne-koffie is toegelaten, op voorwaarde dat de koffie op de juiste manier is gedecafeïneerd, nl. via een decafeïneringsproces met CO2 en water (vb. Bio-Deca van Delhaize).  Als er niets op de verpakking is vermeld, wil dit zeggen dat de koffie chemisch gedecafeïneerd is en dit soort koffie moet je vermijden.


Alle vruchten- en kruidenthees zijn in principe goede alternatieven voor koffie.
Vandaag wens ik het even in het bijzonder te hebben over Yerba Maté, een Argentijnse kruidenthee die sinds kort in de Belgische natuur- en voedingswinkel te verkrijgen is.
De thee wordt gezet van de gedroogde blaadjes en steeltjes van de Ilex Paraguariensis, een Zuid-Amerikaanse boom uit de hulstfamilie met een gladde grijze stam en een donkergroen blad die tot tien meter lang kan worden. Deze boom groeit in het noorden van Argentinië, in Paraguay en in het zuiden van Brazilië, op vruchtbare gronden in een subtropisch klimaat.
Volgens de Westerse kruidenleer is de Ilex Paraguariensis aromatisch, stimulerend, bitter, laxerend, vochtafdrijvend, zuiverend, zweetopwekkend en koortsverminderend.
Deze thee bevordert de concentratie en bestrijdt de vermoeidheid, hij zorgt voor vitaliteit en uithoudingsvermogen. Dit effect wordt verkregen omwille van de aanwezigheid van Xatheïne, een antioxidant van de familie der carotenen ook veelvuldig aanwezig in pompoen en donkergroene bladgroenten. De hoeveelheid cafëine die deze thee bevat is verwaarloosbaar klein.
Verder is deze thee ook rijk aan ijzer, calcium, magnesium, selenium, vitamina A, B1, B2, B6, C en E.

Als je dan toch ‘zondigt’ en sporadisch een koffietje wil drinken, drink dan bij voorkeur espresso. Cafeïne is een wateroplosbare molecule en bij espresso is de tijd dat de cafeïne is blootgesteld aan het water zeer kort. Espresso bevat gemiddeld 60% minder cafeïne dan gewone filterkoffie.

   © 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio