zoeken op deze siteTips voor de juiste bereidingswijze

In principe is alle bereide voeding zoveel mogelijk te vermijden. Zeker te vermijden zijn gerookte en gefrituurde voedingsproducten, voeding die op hoge temperaturen is bereid en voeding in conserven.

Voeding moet zoveel mogelijk rauw en vers gegeten worden. Je moet ook als het ware echt kunnen zien wat je eet (bijvoorbeeld: beter een biefstuk uit één stuk dan een worst, waarvan je niet altijd weet wat er allemaal in verwerkt is). Voeding moet uit één stuk bestaan. Uiteraard is het niet altijd mogelijk rauw te eten. Hou dan altijd rekening met de manier waarop het voedsel bereid is, want de bereidingsmethode is zeer belangrijk.

De manier van bereiden van voedsel bepaalt in hoge mate of dat voedsel gezond of ongezond is. In principe zijn alle bereidingsmethoden waarbij de vetten niet verbrand worden, in orde, want er ontstaan geen transvetten: dat geldt voor rauwe voeding, voor stomen en stoven. Alles wat gegrild, gebakken of gefrituurd wordt op hoge temperaturen, is daarentegen fout, omdat bij de verhitting transvetten worden gevormd. De boodschap is alles zoveel mogelijk op een zacht vuurtje en langzaam te bereiden, rekening houdende met het natuurlijke verbrandingspunt van het gebruikte toegevoegde vet. Voor boter is dat 50°C, voor olijfolie 160 °C.

Je moet er echter ook rekening mee houden dat de voedingsproducten zélf vetten bevatten. Bij het bereiden heb je niet enkel te maken met de toegevoegde vetten: het vlees, de vis, zelfs groenten bevatten in min of meerdere mate dierlijke of plantaardige vetten. Ook die mogen niet te sterk worden verhit, want ook dàn creëer je transvetten. Wokken is om die reden niet gezond: bij het roerbakken ga je immers alle ingrediënten op zeer hoge temperaturen en zeer snel bereiden.

De algemene regel is: hoe hoger de temperatuur bij de bereiding, hoe slechter. De bovengrens waarboven de meeste voedingsproducten belangrijke moleculaire wijzigingen ondergaan, ligt rond 110°C.© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio