zoeken op deze siteOptimaal (te) presteren

Eén van de beste technieken om beter te presteren is de ‘stacking’-techniek uit NLP (Neuro Linguistic Programming). Deze techniek leert je de juiste stemming op te roepen om een bepaalde taak uit te voeren. De techniek wordt niet alleen gebruikt in het visionair management, maar ook in de topsport.

Zo werkt het:

- Kies een stemming die je vaker ter beschikking zou willen hebben (bijvoorbeeld: concentratie, kracht, rust, vakantiegevoel).
- Zoek drie persoonlijke ervaringen waarin je in deze vermogende stemming was (bijvoorbeeld: drie jaar geleden, op die strandvakantie in Mallorca; de dag dat ik mijn diploma haalde; het moment van de geboorte van mijn eerste kind…)
- Kies in de ruimte waar je je bevindt een plaats (een plek op de grond, een specifieke stoel) die je associeert met die ervaringen. Ga op die plek staan (op die stoel zitten) en verdiep je in de eerste ervaring. Stap eruit. Verdiep je in de tweede ervaring. Stap eruit. Verdiep je in de derde ervaring. Stap eruit. Met verdiepen bedoelen we zo volledig mogelijk dit moment herbeleven: wat zie ik? Wat hoor ik? Wat ruik ik? …
- Beslis nu voor jezelf welk anker je wil gebruiken om opnieuw in de gewenste stemming te komen (dit kan een gebaar, een woord, een beeld zijn dat zich in de drie persoonlijke ervaringen manifesteert. Bijvoorbeeld: tijdens de drie ervaringen zei ik tegen mezelf: ‘Wat bof ik dat ik dit mag meemaken!’).
- Stap terug in de eerste ervaring en plaats je anker. Stap eruit en ga onmiddellijk door naar de tweede ervaring en plaats weer het anker. Doe hetzelfde voor je derde ervaring. Merk op wat je voelt als je je anker plaatst. Voel je je anders? Wat merk je?
- Kies een toekomstige situatie waarin je de ‘vermogende stemming’ wil hebben. Beeld je die situatie in en activeer je anker. Ervaar hoe het is om in de toekomstige situatie die vermogende stemming te hebben.

Hoe vaker je deze techniek oefent en gebruikt, hoe beter hij werkt© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio