zoeken op deze siteLeer alles relativeren

Vergeet vooral niet te genieten van het leven. Bekijk het leven langs de luchtige kant. Lachen maakt je tolerant en zorgt ervoor dat je veel meer zaken met de glimlach aanvaardt, omdat het alles in een veel groter perspectief plaatst. Lachen stimuleert de productie van endorfines, de natuurlijke ‘feel good’-hormonen.

Tips

- Als je een periode hebt waarin werkelijk niets wil lukken, probeer dan de fun ervan in te zien. Als je verplicht bent om te gaan met mensen die je absoluut niet kan luchten, verander de modaliteiten dan zodanig dat het hilarisch wordt. Maak van de situatie een slapstick-scène, zet er in gedachten gekke muziek onder, stel je je gesprekspartner voor in het meest belachelijke ondergoed, maak er een lachwekkend thema van, stel je voor dat je in een stripverhaal of een goedkope horrorfilm zit.

- Maak een lijstje van dingen die je meer plezier in het leven geven. Maak de lijst zo lang mogelijk. Schrijf er ook dingen in waarvan je denkt dat ze buiten je bereik liggen. Noteer welke mensen je aan het lachen maken, waarvan je heel erg kunt genieten, waar je vrolijk van wordt. Maak een concreet plan om meer ‘genieten’ in je leven te brengen.

- Plaats een voorval binnen een groter geheel. De slechte cijfers van je kind op school zijn slechts een onderdeel van wat je kind is. Een rapport dat tien minuten te laat de deur uit is zal de goede relatie met een klant niet op de helling zetten.

- Zie ook het voordeel van een verandering. Bijvoorbeeld: je dochter gaat van school veranderen, naar een lagere richting. Het voordeel hiervan is dat jullie ’s avonds op een meer ontspannen manier kunnen eten omdat ze niet meer op de toppen van haar tenen moet lopen en dat jullie voortaan leukere vakanties zonder herexamens zullen hebben.

- Word eens vaker de observator van jezelf. Draai het filmpje terug van wat zich zonet afspeelde (bijvoorbeeld je opvliegend gedrag t.o.v. je medewerkers). Bekijk jezelf in die situatie, hoe je sprak, hoe je handelde, hoe je stem klonk… Stel je de vraag of het luchtiger kan. Glimlach, vergeef jezelf je balorigheid, stap naar je collega toe, bied je verontschuldigingen aan, stel voor om een kopje thee te brengen en vergeet de zaak.© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio