zoeken op deze siteHoe ben je zeker van kwaliteit?

Iedereen mag en kan voedingssupplementen op de markt brengen. Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen en de reglementering en wetgeving errond is veel minder streng. Er zijn nog steeds een groot aantal supplementen - naar schatting ongeveer de helft van wat op de markt is - die niet aan de Belgische wetgeving voldoen.

Alle supplementen die binnen Europa worden verkocht, moeten conform zijn aan de Europese richtlijnen van 2002. Binnen Europa is de Belgische wetgeving op het gebied van voedingssupplementen de strengste van allemaal, dus op het vlak van kwaliteit is België toonaangevend.  Echter:

-
Het huidige Koninklijk Besluit voor voedingssupplementen in België dateert al van maart 1992. Het bevat de minimale en maximale gehaltes aan vitamines en mineralen per portie. Veel van deze hoeveelheden zijn inmiddels door wetenschappelijk onderzoek achterhaald.

- In België worden veel supplementen verkocht die zijn goedgekeurd in andere Europese landen, maar niet in ons eigen land. Dit is wettelijk niet toegelaten, maar het gebeurt toch.

- Het is niet omdat een product conform is aan de Europese richtlijnen of goedgekeurd is door de Belgische richtlijnen dat het ook een goed product is.

Elk product dat is goedgekeurd, krijgt een ‘nutnummer' of een ‘notificatienummer'. Dit betekent:

- Dat het product is gecontroleerd door een ambtenaar van het Ministerie van Volksgezondheid. Die ambtenaar heeft gecontroleerd of wat er op het etiket staat conform is aan de Belgische en Europese richtlijnen.

- Dat de fabrikant zich ertoe verplicht zijn product op regelmatige basis te laten controleren.

- Dat de fabrikant ermee akkoord gaat geen medische claims te doen (hij mag dus niet stellen dat ‘product X bepaalde ziekten geneest of kan voorkomen').

Een nutnummer is dus géén garantie voor super-kwaliteit, maar een soort basis-garantie of een geruststelling voor de consument dat het product in kwestie voldoet aan de wettelijke normen. Beschouw het als een equivalent van de ISO-kwaliteitsnorm. Het is een minimaal wettelijk kwaliteitslabel. Van producten met een nutnummer kan je zeker zijn dat ze beantwoorden aan een minimumkwaliteit. Dit wil echter niet zeggen dat producten die géén nutnummer hebben per definitie een probleem zouden kunnen vormen voor je gezondheid, maar je hebt geen zekerheid dat dit zo is. Zo zijn er bijvoorbeeld voedingssupplementen uit de VS of Nederland op de Belgische markt die zeer goed zijn van kwaliteit, maar die niet voldoen aan de Belgische wettelijke criteria.
© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio