zoeken op deze siteVermijd over-isoleren

Tegenwoordig wordt bij nieuwbouw zeer veel aandacht besteed aan het (door de overheid verplicht) isoleren van de woning. Maar goede, natuurlijke isolatie begint bij de juiste oriëntering en indeling van een woning, waarbij de invloed van het zonlicht een belangrijke rol speelt. Preventief isoleren in een land als België begint bij het beschermen van je woning en je terras(sen) tegen wind en andere weersinvloeden door de aanplanting van heggen (aan de noord-westkant) en streekeigen loofbomen (aan de zuidkant).

De redenering dat je door meer te isoleren kosten kunt besparen op verwarming, is al te simplistisch. Door te over-isoleren scherm je je af van de gezonde lucht en de natuurlijke aardstralingen die onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid. Over-isolatie droogt je woning en je lichaam (huid, slijmvliezen…) ook uit en kamerplanten gaan dood. Het vochtgehalte in de lucht is belangrijk. De relatieve luchtvochtigheid binnen in huis moet liefst tussen 40-60 procent zijn.

Betekent dit dat je opnieuw moet bouwen met leem en hout? Nee, maar het is wel belangrijk om met ‘ademende’, natuurlijke materialen (bijvoorbeeld kurk en vlas) te isoleren. Kunststoffen, synthetische gordijnen en tapijten verhogen de statische oplading nog als de lucht te droog is. In super- geïsoleerde woningen vermindert dit de kwaliteit van de lucht, met als gevolg allerlei allergieën, astma, een verminderde weerstand tegen infectieziekten en stijgende elektrosmog.
© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio