zoeken op deze siteWaarom paradontitis moe maakt

Gezond tandvlees vormt een soort ‘barrière’ om bacteriën en infecties te verhinderen in de bloedbaan te komen. Beschadigd en ontstoken tandvlees trekt zich los van de tanden, en opent zo de weg voor allerlei bacteriën naar de bloedbaan.

Parodontitis (in de volksmond ook wel parodontose genoemd) begint meestal (maar niet altijd) met gingivitis, een lichtere vorm van tandvleesontsteking die eerder onschuldig lijkt: je tandvlees is licht gezwollen, rood en kan bloeden bij het poetsen. In een volgend stadium worden ook de ligamenten rond de tanden aangetast en afgebroken, waarna ook het bot rond de tandwortels afgebroken wordt. Tijdens dit proces komt het tandvlees los van de wortels. In de ‘pockets’ die op die manier ontstaan, nestelen zich miljarden agressieve bacteriën. Na een tijdje wordt het tandvlees en het omliggende botweefsel vernietigd, komen je tanden los en vallen uiteindelijk uit (of moeten verwijderd worden).
Parondontologische problemen worden door de meeste mensen echter niet als ernstig genoeg beschouwd om ermee naar de tandarts te gaan, en veel tandartsen besteden er zelf jammer genoeg ook te weinig aandacht aan. Nochtans zijn deze mondaandoeningen veel ernstiger dan je denkt. De ‘pockets’ of ‘zakjes’ vormen een soort open wonde die – als je alle stukjes naast elkaar zou uitspreiden – even groot is als een handpalm. Zo’n grote geïnfecteerde wonde kan niet anders dan een grote invloed hebben op de algemene gezondheid.

Parodontitis wordt dan ook steeds vaker in verband gebracht met CVS en andere energieproblemen, met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen (waaronder beroerten en hartaanvallen), en (bij zwangere vrouwen) een verhoogd risico op een premature baby of een baby met een te laag geboortegewicht.


Wat zijn de mogelijke oorzaken van parodontitis?

Welke tekenen en symptomen wijzen op parodontitis?

Hoe kan je parodontitis vermijden?

© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio