zoeken op deze siteWat zijn de mogelijke oorzaken van parodontitis?

In onze mond zitten ongeveer 500 verschillende soorten bacteriën. De meerderheid is neutraal en goedaardig. Een minderheid is destructief en agressief. In het ideale geval is er een goed evenwicht, maar of dit zo is, hangt af van een combinatie van verschillende factoren:

teveel tandplak: de oorzaak hiervan is een slechte mondhygiëne. Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door een opstapeling van schadelijke bacteriën in en rond te tanden. Die bacteriën komen in contact met voedselresten en zuren in de mond en vormen tandplak. Als tandplak langer dan twee of drie dagen op de tanden blijft zitten, kan hij harder worden en tandsteen vormen.

virale infecties of schimmels: het herpes-simplex virus bijvoorbeeld kan ernstige infecties van het tandvlees (met aften en rood worden van het tandvlees) veroorzaken. Dit gaat gewoonlijk na minder dan twee weken vanzelf voorbij. Ook de candida-schimmel kan gingivitis veroorzaken. Daarbij komt er een soort ‘film’ in de binnenkant van de mond te liggen en gaat het tandvlees bloeden als je je tanden poetst. Dit kan behandeld worden met een antischimmelmiddel. Ook slecht passende gebitten, en scheef groeiende tanden kunnen leiden tot ontstekingen.

hormonale schommelingen: vrouwen die zwanger zijn, premenstrueel zijn, de anticonceptiepil nemen of in de menopauze zitten, hebben een verhoogd risico op tandvleesontsteking en parodontale problemen. Hormonale schommelingen kunnen de bloedvaten in het tandvlees verwijden of – in de menopauze – leiden tot botdensiteitsverlies, zodat de kaakbeenderen die de tanden moeten ondersteunen verzwakken. Dit is ook de reden waarom oudere vrouwen vaker tanden verliezen dan oudere mannen.

geneesmiddelengebruik: sommige geneesmiddelen (waaronder medicijnen tegen hoge bloeddruk en middelen om het hartritme te reguleren) kunnen het tandvleesweefsel doen uitzetten, waardoor het moeilijker is om tandplak te verwijderen. Andere geneesmiddelen (waaronder antidepressiva en antihistaminica) hebben als bijwerking een droge mond, waardoor bacteriën in de mond beter kunnen woekeren. Nog weer andere geneesmiddelen (waaronder anti-opvliegers) kunnen het immuunsysteem onderdrukken, waardoor het minder goed zal kunnen vechten tegen de ontstekingen zelf.

roken: tabak verzwakt het immuunsysteem, vermindert de hoeveelheid zuurstof in het tandvleesweefsel en maakt het gemakkelijker voor schadelijke bacteriën om zich te vermenigvuldigen in de mond. Rokers zijn de grootste risicogroep voor tandvleesproblemen en herstellen er minder goed van.

diabetes: gezwollen, rood en gevoelig tandvlees kunnen symptomen zijn van diabetes (type 1 en type 2). Diabetespatiënten zijn over het algemeen ook vatbaarder voor allerlei infecties en herstellen minder snel.

stress: stress maakt het veel moeilijker voor het immuunsysteem om alle soorten infecties te bestrijden. Ook het op mekaar klemmen van de tanden en tandenknarsen tijdens de slaap (bruxisme) kan een bijkomende rol spelen.

ongezonde voeding: teveel suiker en zure voeding; ook mensen met extreme voedingstekorten zetten het licht op groen voor tandvleesproblemen, met ontstoken en bloedend tandvlees.

erfelijkheid: jammer genoeg spelen ook erfelijke factoren een rol. 30 procent van de volwassenen krijgen te maken met parodontologische problemen, hoe goed hun mondhygiëne ook is.
© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio