zoeken op deze siteHoe kan je parodontitis vermijden?

• Ga twee keer per jaar naar je tandarts voor een controle en voor professionele verwijdering van tandsteen. Als je dit tot nu toe niet deed, start er dan nu mee en doe het tot het einde van je dagen. Verwijdering van tandsteen en tandplak duurt 20 tot 30 minuten. Let wel: het is niet omdat je je tandplak door de tandarts laat verwijderen, dat je je mondhygiëne thuis mag laten verwateren!

• Poets je tanden thuis zeer goed. Tandplak kan je heel goed verwijderen met een tandenborstel, op voorwaarde dat je goed poetst. Het probleem is dat veel mensen dénken dat ze goed poetsen, maar dat in feite niet doen. Goed poetsen duurt minstens twee minuten. Poets niet enkel de buitenkant van je tanden, maar ook de binnenkant. De binnenkant is zelfs nog belangrijker dan de buitenkant, omdat tandplak gemakkelijker blijft zitten op de binnenkant en daar tandsteen vormt. Begin bij de binnenkant, poets tand per tand, ga vervolgens naar de buitenkant en poets tenslotte de bovenvlakken. Poets liever één keer per dag zeer grondig dan twee of drie keer oppervlakkig. Denk eraan: tanden poetsen dient niet enkel om eventuele voedselrestjes te verwijderen, maar vooral om tandplak onder controle te houden! Laat je tandarts bij de halfjaarlijkse controle nakijken of je goed poetst.

• Interdentaal (tussen je tanden) reinigen is zeer belangrijk. Doe dit dagelijks. Hiervoor zijn verschillende methoden en middelen. Afhankelijk van je gebit, kan je kiezen voor flossen of interdentale borsteltjes. Als je tanden tegen elkaar komen, is flossen aangewezen. Tandflos kan je in de supermarkt, bij de drogist of in de apotheek kopen. Flos boven en onder, met een eindje flosdraad van ongeveer 30 cm en ga telkens éénmaal voorwaarts en éénmaal achterwaarts, goed in het ‘v’tje’ tussen je tand en je tandvlees. Als de ruimte tussen je tanden groter is, gebruik je beter speciale interdentale borsteltjes (ook te koop in de supermarkt, bij de drogist of de apotheek). Je kunt deze borsteltjes verschillende keren hergebruiken. Ze gaan langer mee en zijn gemakkelijker te gebruiken als je ze eerst eventjes zachtjes plooit. Vraag je tandarts even om je te demonstreren hoe je ze moet gebruiken.

• Monddouches zijn geen efficiënte methode om tandplak te verwijderen. Je kunt er wel voedselrestjes mee ‘wegspuiten’ en het is een leuke manier om een frisse adem te krijgen, maar verder gaat hun werking niet.

• Vermijd tandenstokers en gebruik zeker geen ‘cocktailprikkers’ om mee tussen je tanden te prutsen. Er bestaan weliswaar ergonomisch ontwikkelde tandenstokers die ook tandplak verwijderen, maar tandenstokers zijn niet echt handig in gebruik. Gebruik enkel tandenstokers als er voldoende ruimte tussen je tanden is. Neem desnoods voor buitenshuis gebruik een setje interdentale borsteltjes mee.

• Mondwaters beloven veel méér dan ze doen. Bovendien geven mondwaters een vals veiligheidsgevoel: ze geven je de indruk dat je goed bezig bent met je mondhygiëne, maar veel mensen vervangen het poetsen door een spoeling met mondwater en verwaarlozen in feite hun gebit. Mondwaters kan je enkel ondersteunend en/of aanvullend gebruiken.  De ‘supermarktmiddelen’ bezorgen je een frisse adem, en – omwille van de kleine dosis alcohol die ze soms bevatten – hebben ze een licht ontsmettende werking, maar ter bestrijding van tandplak volstaan ze in geen geval. Enkel spoelmiddelen die chloor hexidine bevatten, hebben voldoende resultaat bij het onder controle houden van tandplak, maar enkel als je daarnaast ook nog goed poetst. Het bekendste mondwater dat deze stof bevat is Perio-Aid. Het bevat 0,12% chloor hexedine. Perio-Aid Maintenance bevat 0,05% chloor hexedine.  Chloorhexidine mondspoelingen kan je zonder voorschrift kopen bij de apotheek. Gebruik het enkel ondersteunend als je hardnekkige parodontitis hebt. Het nadeel van dit product is dat je tanden er erg bruin van worden. De vieze bruine kleur kan je enkel laten wegpolijsten door je tandarts. Je kan het er zelf niet afpoetsen.

• Tongschrapers zijn niet strict nodig voor een goede dagelijkse mondhygiëne. Ik zou ze enkel aanraden bij moeilijk te behandelen patiënten.

• Bepaalde voedingsproducten (voornamelijk zoete, kleverige voeding) kunnen parodontitis in de hand werken. Het antitoxisch eetplan draagt ook bij tot een betere mondhygiëne.

• Tandpasta is slechts een middel om het tandenpoetsen aangenamer te maken. Strict genomen is tandpasta niet nodig om je tanden optimaal te poetsen. Technisch gezien kan je je mond perfect zuiver houden zonder pasta. Het is de tandenborstel die het werk moet doen. Wat men je ook mag doen geloven: het is niet het soort tandenpasta dat ervoor zorgt dat je beter tussen je tanden poetst of je tandvlees gezond maakt. Voor specifieke gevallen zijn wel specifieke pasta’s aan te raden: als je gevoelige tanden hebt, gebruik dan een pasta die daaraan is aangepast. Als je van nature hard schrobt, gebruik dan een pasta die minder abrasief is (dit wil zeggen: een tandpasta zonder korrels, zodat je glazuur niet te sterk lijdt). Als je gemakkelijk last hebt van aften, gebruik dan een pasta zonder schuimmiddelen.© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio