zoeken op deze siteInterphone Studie in opdracht van de Wereld Gezondheids Organisatie

In opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), voerde het International Agency for Research on Cancer (IARC) een studie uit die de naam Interphone kreeg.
In dertien landen waaronder Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanië werd het verband bestudeerd tussen het mobiel telefoongedrag van de patiënt en de kanker waaraan hij leed: hersentumoren, tumoren aan de speekselklieren en gehoorzenuwtumoren.
De definitieve resultaten van deze studie worden volgend jaar verwacht maar het IARC vindt de tussentijdse resultaten zo belangwekkend dat zij besloot deze nu reeds te publiceren. Het IARC stelt dat zij op de definitieve resultaten van de studie niet hoeft te wachten om tot de conclusie te komen dat mobiel bellen moet worden beperkt.

Wereldwijd heeft Interphone 2300 gevallen van hersentumoren, 1100 gehoorzenuwtumoren en 400 speekselkliertumoren nader onderzocht.
Men kan aantonen met cijfers uit Zweden dat de kans op een hersentumor stijgt met gemiddeld 60% bij veelvuldig en langdurig bellen.
Bij een gelijkaardig onderzoek uit Noorwegen bedroeg de stijging 39%.

Bovendien kan er ook een rechtstreeks verband worden aangetoond tussen de plaats waar men een tumor ontwikkelt (linker- of rechterkant van het hoofd), en de kant van het hoofd waar men doorgaans zijn mobiele telefoon houdt tijdens het bellen.
Deskundigen over heel de wereld reageren geschokt en vol onbegrip naar overheid en bedrijfsleven (waar maatregelen uitblijven) toe.
Professor Stefaan Van Gool, kinderoncoloog aan de KU Leuven stelt: “Het bedrijfsleven en zelfs de overheid zeggen altijd dat er niets is bewezen en dat er geen eenduidige conclusies kunnen worden getrokken. Wanneer gaat men ophouden met deze onzin? Als sommige studies onomstotelijk het verband aantonen tussen kanker en GSM-straling, zou men op zijn minst het voorzichtigheidsprincipe moeten hanteren!”

De voorlopig gepubliceerde resultaten van de Interphone studie door het IARC in opdracht van de WGO, kunt u volledig nalezen op onderstaande link. De volledige resultaten zullen in februari 2009 worden vrijgegeven.
Lees meer
© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio