zoeken op deze site



Kip Yassa

Soort gerecht : hoofdgerecht

Aantal personen : 4

Bereidingstijd : 1:30

Benodigdheden :
- 10 grote uien
- 1 of 2 groene paprika\'s
- 8 citroenen
- 3 eetlepels mosterd
- 2 groenten- of kippenbouillonblokjes
- een snuifje pili-pili, of meer naar smaak
- gemalen peper naar smaak
- 1 kip, in stukken verdeeld
- 3 eetlepels olie

Bereidingswijze :
Pel de uien. Snijd 9 uien in ringen. Snijd ook de paprika\'s in ringen en verwijder de zaden. Pers de citroenen uit en meng het sap met de mosterd. Doe de ui- en paprikaringen in deze marinade en schep alles goed dooreen. Laat deze marinade een tijdje rusten. Snijd ondertussen de overgebleven ui in grove stukken en doe hem samen met de peper, de verkruimelde bouillonblokjes en de pili-pili in de keukenmachine. Mix dit tot een pasta. Bak de stukken kip in een grote kookpot zachtjes aan in de olie. Verdeel hier dan de uienpasta over en overgiet met de hele marinade ( uien, sap,... ). Voeg indien nodig nog wat water bij. Laat alles zachtjes stoven tot het kippenvlees van de botten begint te vallen. Proef en kruid eventueel nog bij.

Extra tips :
Deze traditionele stoofschotel wordt in Gambia en Senegal altijd op de volgende manier geserveerd : schep gekookte rijst op een grote, platte dienschaal en spreid de rijst mooi uit over de gehele schaal. Schep daarbovenop in het midden de stukken kip en giet de saus erover. Dan neemt iedereen plaats rond de schaal en eet met de hand of met een lepel rechtstreeks uit de schaal. U kan de kip yassa natuurlijk ook gewoon op een bord serveren. Voor een snellere versie van de kip yassa kan u ook blokjes kipfilet gebruiken. In Gambia wordt soms ook rundsvlees of witte vis op dezelfde manier klaargemaakt. Let er dan wel op dat het rundsvlees (kleine blokjes stoofvlees) een langere gaartijd nodig heeft dan de kip. En reken voor de vis een korte gaartijd. Ik heb in Gambia de kip yassa van verschillende koks geproefd. Soms is hij zeer mild, dan weer zeer pikant. Pas dus de hoeveelheid pili-pili volledig naar eigen smaak aan.
 


Met dank aan Margo Salembier voor dit lekkere recept.








© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio