zoeken op deze siteSushi

Soort gerecht : voorgerecht

Aantal personen :
6

Bereidingstijd :
00:50

Benodigdheden :
- 1 kop volle rijst van een zetmeelrijke soort (vb. "riso baldo" - bioplanet)
- 2 koppen water
- 1 theelepel Herbamare (zout-kruidenmengsel van Dr. Vogel - natuurwinkel)
- 2 theelepels mierikswortelpoeder (gedroogde, gemalen mierikswortel - Chinese winkel) of eventueel verse geraspte mierikswortel
- 2 theelepels tamari (soort sojasaus - natuurwinkel)
- 2 theelepels sesamolie (natuurwinkel)
- een komkommer
- een klein stuk verse zalmfilet
- 1 limoen - 1 theelepel tagatesse
- 3 vellen nori (zeewier - Chinese of Japanse winkel)
- 1 sushirolmatje van bamboe (Delhaize of Aziatische winkel)

Bereidingswijze :
- Doe de rijst met het water in een pot met goed sluitend deksel en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur op de allerlaagste stand. Zet de keukenwekker op 35 minuten (of anders, kijk naar de kooktijd vermeld op de verpakking van de rijst) en open het deksel van de pot niet meer! Terwijl de rijst gaar wordt, bereidt u de andere ingredien voor.
- Roer de tamari, de sesamolie en de mierikswortel dooreen. Zet opzij.
 - Snijd van de komkommer een stuk dat even lang is als de breedte van een vel nori. Snijd dit stuk overlangs in twee. Leg de ene helft weg voor later. Die heeft u niet nodig voor de sushi. Snijd de andere helft nogmaals overlangs in vieren. Verwijder de schil en de pitjes. Snijd de zalmfilet in lange, smalle repen, zoals de komkommer.
- Pers de limoen uit en meng het sap met de tagatesse.
- De rijst heeft na 35 minuten alle water opgenomen. Zet het vuur dan af en meng het limoensap onder de rijst. Voeg ook de Herbamare toe en roer goed. Proef de rijst en kruid bij indien nodig. Laat de rijst een klein beetje afkoelen. Verdeel hem dan in drie gelijke delen.
- Leg een nori-vel op het bamboematje. Spreid 1/3 deel van de rijst op een nori-vel uit. Laat aan drie kanten 1 cm open en aan korte kant 3 cm. Leg reepje komkommer en reepje zalm aan de overkant van waar u 3 cm nori vrijliet. Smeer op deze vulling een beetje van het mierikswortelsausje, maar let op
- het is pikant! Rol het geheel nu vast op, met behulp van het matje, te beginnen aan de kant van de vulling. Druk aan. Bevochtig op het einde de strook vrijgelaten nori zodat de rol goed dichtplakt. Maak de andere twee rollen op dezelfde manier. Draai ze in huishoudfolie en laat ze goed afkoelen in de koelkast.
- Snij ze voor het opdienen voorzichtig in schijfjes van 1,5 cm dik met een scherp, nat mes.
- Serveer met salade en een klein potje sojasaus per persoon.

Extra tips : Varieer door andere soorten vis en groente te gebruiken.
© 2013 Homo Energeticus - Ontwikkeling : Sinergio